پرتال کلینیک تخصصی دیابت پارسیان
سبد خرید خالی است.

دیابت و سالمندان

مقدمه

معمولا مراقبت از افراد دیابتی در همه گروه های سنی اهمیت دارد، ولیکن همراه با افزایش سن تغییراتی در فرد دیابتی اتفاق می افتد که دیابت را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد.

انتخاب غذایی برای افراد سالمند دیابتی

گاهی اوقات توصیه های غذایی در افراد سالمند دیابتی ممکن است با توصیه های معمول برای سایر افراد متفاوت باشد. معمولا تعداد افراد سالمندی که دچار کاهش وزن هستند بیشتر از افراد سالمند دچار اضافه وزن می باشد. معمولا این افراد دچار کمبود مواد مغذی هم هستند .

کاهش مصرف نمک، چربی و قند ممکن است برای همه سالمندان دیابتی مفید نباشد. مصرف نامنظم موادغذایی یا تغذیه بد می تواند منجر به بروز افت قندخون در فرد مبتلا به دیابت شود.

ضعف در بهداشت دهان، تاثیر برخی داروها بر سیستم گوارشی و کاهش تحرک همگی منجر به بروز مشکلاتی در خوردن می شوند. دریافت مایعات اغلب در افراد سالمند کم است و این موضوع می تواند منجر به کم آبی، خصوصا در طی یک دوره بیماری شود. افراد سالمند در معرض خطر باید ارزیابی غذایی داشته باشند. این افراد باید توصیه های لازم را از مشاور تغذیه در مورد مصرف بیشتر کالری، مکمل های غذایی و جانشین ها، کاهش وزن و کاهش مصرف نمک دریافت نمایند.

اگر از فرد سالمند در خانه سالمندان مراقبت می شود، ارزیابی تغذیه و رژیم غذایی باید بخشی از برنامه مراقبت باشد. ارجعیت های غذایی فرد بخشی مهم در برنامه رژیم غذایی همه افراد است و افراد سالمند دیابتی باید قادر به ادامه رژیم غذایی همراه با لذت خوردن موادغذایی متنوع باشند.  افراد فعال در خانه سالمدان باید در مورد نیازهای خاص افراد مبتلا به دیابت آموزش لازم را دریافت نمایند.

فعالیت بدنی سالمندان دیابتی

انجام فعالیت بدنی توسط سالمندان در تقویت قدرت عضلات و ماهیچه ها،  بهبود تعادل، بهبود عملکرد مغزی و بهبود حساسیت به انسولین کمک کننده می باشد. از دیگر مزایای انجام فعالیت بدنی می توان به افزایش توانایی در ادامه خود مراقبتی، بهبود شرایط روحی روانی و پیشگیری در افتادن ها اشاره کرد. اگر شما سالمند مبتلا به دیابت هستید هدف خود را “فعال بودن بیشتر تا جایی که توانایی دارید”  قرار دهید.

مطالعات نشان داده اند  افراد سالمند ( از جمله کسانی که دچار ضعف هستند) از انجام فعالیت های مقاومتی سبک و آموزش های تعادلی سود می برند. فیزیوتراپیست می تواند تمرینات ورزشی را به افرادی که در بستر هستند و  یا کسانی که از صندلی چرخدار استفاده می کنند ارائه دهند. به خاطر داشته باشید  قبل از شروع هرنوع فعالیت جدید ورزشی با پزشک خود مشورت نمایید.

مطلبی با عنوان “۸ راه کار ورزشی برای کنترل دیابت” منتشر شده که خواندن آن خالی از لطف نیست.

 

دیابت و سالمندان

افت قند خون در سالمندان دیابتی

افت قند خون معمولا هنگامی اتفاق می افتدکه قندخون به زیر عدد  ۷۰ برسد . در افراد سالمند ممکن است عوامل خطری وجود داشته باشد که منجر به افت قندخون شوند. این عوامل خطر عبارتند از:

  1. تزریق انسولین یا مصرف برخی داروهای خاص دیابتی
  2. مشکلات مزمن کلیوی
  3. حذف وعده های اصلی یا میان وعده ها
  4. داشتن بیماری های همراه دیگر

بعضی افراد سالمند دیابتی ممکن است علایم هشداردهنده ی افت قندخون را کمتر داشته باشند و بعضی دیگر ممکن است حتی علامتی نداشته باشند. این بدان معنا است که فرد مراقبت کننده ممکن است علایم زیر را به عنوان اولین علامت تجربه نماید:

  1. عدم توانایی در تمرکز
  2. تغییر شخصیت
  3. سردرد صبحگاهی
  4. اختلال خواب

نادیده گرفتن افت قندخون و عدم درمان آن ممکن است باعث بروز علایم ناخوشایندی شود که عبارتند از:

  1. گیجی
  2. عدم توانایی در خود مراقبتی و صحبت
  3. کاهش اشتها
  4. رفتار تهاجمی
  5. عدم تعادل و افتادن
  6. از دست رفتن هوشیاری
  7. آسیب شناختی
  8. حمله های قلبی یا سکته

درمان افت قند خون

به منظور درمان افت قند خون فرد باید سریعا اقدام نماید و حتما باید از مایعات و نوشیدنی های شیرین یا قرص گلوکز استفاده کند و بعد از مدت زمان مشخص یک میان وعده مانند بیسکوییت مصرف نماید. در صورت از دست دادن هوشیاری حتما باید با اورژانس تماس گرفته شود . برای افراد سالمند درخانه سالمندان باید یک کیف شخصی همراه با درمان های افت قندخون در دسترس باشد.

پیشگیری  از افت قند خون

برای پیشگیری از افت قند خون، وعده های اصلی غذایی را میل کنید و در میان وعده ها موادغذایی حاوی کربوئیدرات استفاده کنید. با علایم و نشانه های افت قند خون آشنا باشید. کنترل قندخون نباید بسیار فشرده باشد و داروها باید برای هر فرد به طور صحیح و خاص خود او باشد. درباره داروهای مصرفی با پزشک مشورت نمایید.

کنترل قندخون به شناسایی افراد سالمندی که در معرض خطر افت قندخون قرار دارند کمک می کند اما این کنترل باید در کنار نتیجه تست های آزمایشگاهی مانند A1C قرار گیرد.

سلامت روانی  و احساس خوب بودن

افسردگی در افراد با بیماری های طولانی مدت مانند دیابت شایع تر است. افسردگی ممکن است با وجود مشکلات سلامتی پیچیده در افراد سالمند کمتر مورد توجه قرار بگیرد. آسیب دردناک اعصاب، زخم های پا و اثرات نامطلوب داروها همگی می توانند به بروز افسردگی کمک کنند.

خطر زوال عقل نیز با بالا رفتن سن افزایش می یابد. هرگونه تاثیرات روانی ممکن است بر توانایی موفقیت در کنترل دیابت تاثیر بگذارد. تست های ساده برای غربال گری افسردگی و زوال عقل در دسترس می باشد. شناسایی این مشکلات در مراحل اولیه در محدود کردن اثرات بلند مدت آنها کمک کننده می باشد.

در افرادی که در خانه سالمندان هستند، غربال گری از نظر مشکلات روانی در زمان پذیرش و سپس به صورت سالانه پیشنهاد می شود.

بیماری و پذیرش در بیمارستان

توصیه می شود  افراد سالمند مبتلا به دیابت به خصوص کسانی که در خانه سالمندان زندگی می کنند در هنگام وقوع مشکلی به بیمارستان مراجعه نمایند زیرا دیابت و بیماری مستقیما بر یکدیگر تاثیر گذارند .

قند خون در هنگام ابتلا به بیماری به سرعت افزایش می یابد بخصوص در افراد سالمندی که دچار کم آبی شده اند. در زمان بیماری نیاز است قندخون به دفعات بیشتری کنترل شود، مصرف داروها قطع نشود و نیاز است مراقبین حمایت بیشتری از بیمار داشته باشند.  این موضوع اهمیت دارد که مراقبین دستورالعملی برای برنامه مراقبت شخصی فرد داشته باشند.

در صورت نیاز به بستری در بیمارستان یک کپی از برنامه مراقبت خود، همچنین سابقه مصرف داروهای دیابتی و درمان های اخیر را همراه داشته باشید.

خودمراقبتی در سالمندان دیابتی

تغییرات فیزیکی بدن و افزایش سن ممکن است بر توانایی فرد در خود مراقبتی تاثیر گذار باشد . این تغییرات هر زمان باید پیگیری گردد و در صورت لزوم درمان دارویی تغییر نماید.

سن عامل مهمی برای مشکلات رایج چشمی مانند گلوکوم، کاتاراکت و مشکلات چشمی است.  کاهش بینایی و کاهش تحرک ممکن است منجر به کاهش مراقبت از پا در فرد سالمند دیابتی شود که پیامد آن می تواند از دست رفتن توجه به علایم مشکلات اولیه در پاها باشد. بی اختیاری ادرار می تواند علامتی برای شرایط متعددی مانند کنترل ضعیف قندخون و تغییر در عملکرد کلیه باشد.

این ساده است که تصور کنیم علایم مربوط به فرایند پیری یا به علت دیابت است. با این وجود، این موضوع اهمیت دارد که برای هر نشانه جدید با پزشک و مشاور مربوطه مشورت شود.

منبع

دیدگاه‌های نوشته

*
*